Autós kerékpártartó

Az autós kerékpártartó egy nélkülözhetetlen eszköz minden bringás számára. Amikor kerékpározni vágyunk, gyakran elkerülhetetlen, hogy autóval is utazzunk. Ebben az esetben egy jó minőségű kerékpártartóval könnyedén szállíthatjuk bringánkat úti célpontunkig. De miért is olyan fontos ez a kiegészítő, és milyen típusai vannak?

Hogyan válasszunk autós kerékpártartót?

Az autós kerékpártartó választása nem egyszerű feladat, hiszen számos típus és modell elérhető a piacon. Az első lépés azonban mindig az, hogy megfelelően mérlegeljük igényeinket és rendelkezésre álló lehetőségeinket.

Elsőként vegyük figyelembe, hány kerékpárt szeretnénk szállítani. A piacon megtalálható egy vagy több kerékpárt szállító modellek is. Ha gyakran utazunk barátainkkal vagy családunkkal, érdemes egy több bringát befogadó modellt választani.

Fontos szempont az autó típusa is. Az autók hátsó részére vagy a tetőre rögzíthető kerékpártartók közül kell választani. Az autó típusa és a rendelkezésre álló rögzítési pontok befolyásolják ezt a döntést. Azonban mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai, amiket megfontolhatunk.

A biztonság is kulcsfontosságú szempont. Ügyeljünk arra, hogy a kerékpártartó stabilan rögzítse a bringákat, és ne okozzon kárt az autónkban. A minőségi anyagok és strapabíró kialakítás a hosszú távú használat érdekében elengedhetetlen.

Milyen típusokban kaphatók autós kerékpártartók?

Az autós kerékpártartók különböző típusokban érhetők el, hogy megfeleljenek az egyedi igényeknek. Néhány közülük:

 • Hátsó kerékpártartók: Ezek az egyszerűen felszerelhető tartók az autó hátsó részére csatlakoznak. Könnyen telepíthetők és gyakran olcsóbbak, mint a tetőre szerelhető változatok.
 • Tetőre szerelhető kerékpártartók: Ezek a tartók a jármű tetőjére rögzíthetők. Kiválóan alkalmasak, ha több kerékpárt is szállítunk, és nem akarjuk akadályozni a hátsó kilátást. Azonban a tetőre történő fel- és lerakás időigényesebb lehet.
 • Vonóhorogra szerelhető kerékpártartók: Ezek a tartók a jármű hátulján található vonóhorogra rögzíthetők. Stabilak és biztonságosak, de csak olyan autókhoz alkalmasak, amelyek rendelkeznek vonóhoroggal.

Fontos szempontok a kerékpártartó választásakor

A kerékpártartó kiválasztásakor néhány további fontos szempontot is figyelembe kell venni:

 • A rögzítés biztonsága és stabilitása.
 • A kerékpárok könnyű és biztonságos rögzítése.
 • Az autó típusához és méretéhez való illeszkedés.
 • Az anyagok minősége és tartóssága.
 • Az esetleges további kiegészítők, mint például világítás vagy sínek.

Felkészülés az autós kerékpárszállításra

Az autós kerékpártartó használata előtt fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a szállításra. Néhány lépés, amit mindig érdemes betartani:

 1. Ellenőrizzük a kerékpárok felszerelését, és gondoskodjunk róla, hogy minden elem biztonságosan rögzítve legyen.
 2. Ügyeljünk arra, hogy a súlyelosztás egyenletes legyen a kerékpárokon és a tartón.
 3. Használjunk extra rögzítőszalagokat vagy hevedereket a kerékpárok stabilizálásához.
 4. Ne hagyjunk semmilyen értéket a kerékpárokon vagy a tartón.
 5. Ellenőrizzük az autó tükreit és világítását, hogy ne legyenek elfedve a szállítás során.

Ha már kiválasztottuk és felkészültünk a megfelelő autós kerékpártartóval, néhány további hasznos tipp segíthet a zökkenőmentes szállításban:

 • Ne haladja meg a maximális sebességet a kerékpártartóval a tetején, és győződjön meg róla, hogy a kerékpárok szilárdan rögzítve vannak.
 • Állítsa be a megfelelő sebességet és fokozatot az autójával a terhelés és az útviszonyok alapján.
 • Álljon meg időnként, hogy ellenőrizze a rögzítéseket és a kerékpárokat.
 • Vigyen magával eszközöket a defektek javításához és a szükséges beállításokhoz.

Hogyan rögzítsem a kerékpárokat az autós kerékpártartóra?

A kerékpárokat általában speciális kerékpártartókhoz tervezett rögzítőszalagokkal vagy sarkantyúszerű rögzítőkkel kell rögzíteni. Győződjön meg róla, hogy a kerékpárok szilárdan vannak rögzítve, és ne mozogjanak a szállítás során.

Milyen típusú autós kerékpártartót válasszak?

A választás az autó típusától és a szállítandó kerékpárok számától függ. Lehetőségek közé tartozik a hátsó kerékpártartó, a tetőre szerelhető kerékpártartó és a vonóhorogra szerelhető kerékpártartó. Válassza ki a legmegfelelőbbet az igényei szerint.

Milyen óvintézkedéseket kell tennem az autós kerékpárszállítás során?

Fontos, hogy gondoskodjon a kerékpárok biztonságos rögzítéséről, a megfelelő súlyelosztásról és a rendszeres ellenőrzésekről az út során. Ne feledje, hogy a szállítás során a maximális sebességet ne lépje túl, és figyeljen a kerékpárok és az autó tükrére is.

Vezi și:

Szerző képe

Julianna

Szólj hozzá!