Balaton felvidéki levendulás bringakör


Balaton felvidéki levendulás bringakör

Nem kétséges reneszánszukat élik a hazai levendulaültetvények. Az utóbbi évtizedben hazánk számos pontján telepítettek levendulaültetvényt, ami nem csoda, hiszen ez a félcserje szereti ezt a klímát, nem igényel egész évben folyamatos törődést (de senki ne higgye, hogy egy levendulaültetvény nem jár rengeteg munkával) és ami a legfontosabb: szemet és lelket is gyönyörködtet. A Balaton felvidéken is jó néhány kisebb-nagyobb levendulást telepítettek az elmúlt években, melyek mostanra megfelelően fejlettek és meseszépek. Szinte mindegyik levendulásban van évről-évre szedd magad levendulaszüret, amit akár egy jó kis biciklitúrával is megfűszerezhetsz. Irány hát a Balaton felvidéki levendulás bringakör!

A túra útvonala: Tihany – Aszófő – Balatonudvari – Vászoly – Dörgicse – Szentantalfa- Balatoncsicsó – Monoszló – Zánka – Balatonakali – Balatonudvari – Örvényes – Aszófő – Tihany.
Táv: 53 km, 730 méter szintemelkedéssel

A Tihanyi levendulások

Hazánk első levendulaültetvényének Tihany örvendhetett, amikor az 1920-as években Bittera Gyula megpróbálkozott az első francia levendulatövekkel. A Tihanyi-félszigeten azóta teljes mértékben megvetette lábát a levendula és sokaknak biztosít megélhetést, jövedelemkiegészítést. Félsziget szerte számos kisebb és nagyobb, régi és friss telepítésű levendulással találkozhatunk. Egy Tihanyi levendulás brringakör keretében végig is lehet járni a levendulaföldeket.

Dörgicsei Levendula Major és Dörgicsei Levendula mező

Dörgicsén mára 6 hektáron organikus biogazdálkodással termesztik az angol és a francia levendulát egyaránt. Az itt termett levendulából levendulás termékek és elsősorban levendulaolaj készül, melyek helyben meg is vásárolhatóak. Levendula szedd magad is van minden évben, a levendulás kert belépőjegy ellenében látogatható, amit érdemes a szüret utáni másodvirágzás idején is megtenni.

Balaton felvidéki levendulás bringakör – Dörgicse

Szent Balázs-hegyi levendulás Szentantalfán

Szentantalfa keleti szélén fekszik a Balázs-hegyi levendulás. Gyönyörű panoráma, családias környezet, kevés látogató, lila és fehér levendulabokrok sokasága várja az ideérkezőket. A közelben található a Szent Balázs templomrom, ami megér egy kis kitérőt.

A monoszlói Magyar Provence levendulabirtok

A monoszlói levendulabirtokon június közepén kezd virágozni 3 hektáron a francia levendula, majd néhány héttel később fél hektáron az angol levendula, így friss virág két hónapon át garantált és a másodvirágzás sem elhanyagolható. A Magyar Provence csütörtöktől vasárnapig várja látogatóit.
A levendulabirtokon a nevével ellentétben nem csak levendulát termesztenek, sokunk örömére több ezer nárcisz és jácinthagyma is otthonra talált a monoszlói földben, így tavasszal is érdemes ellátogatni ide.
A közelben pedig érdemes még megnézni a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen tornyosuló bazaltorgonákat.

Monoszló után irány délnek a Balatonkörút felé, majd azon vissza Tihanyba. Zánkától Tihanyig a balatoni bringaút sajnos javarészt a 71-es út mellett halad, de a Balaton felvidéki panoráma azért itt is szép.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Van egy jó bringás túraútvonalad, amit szívesen megosztanál másokkal?

Ha szívesen megosztanád másokkal 1-1 biciklitúrád képeit, élményeit, útvonalát, ragadj klaviatúrát és írd meg nekünk!
E-mail címünk: bicikliturautvonalak@gmail.com

Legutóbbi bejegyzések

Ez is érdekelhet:

Legutóbbi hozzászólások